Drie nieuwe 5G-onderzoeksfacilititeiten geopend in Delft

15 november 2021

Het DoIoT (Delft on Internet of Things) Fieldlab heeft vorige week drie nieuwe onderzoeksfaciliteiten voor 5G geopend. Deze faciliteiten zijn beschikbaar voor bedrijven, overheden en onderzoeksinstituten. Het testen met 5G versnelt innovaties op het gebied van onder meer mobiliteit en logistiek. De MRDH heeft het DoIoT Fieldlab, gevestigd op The Green Village bij TU Delft helpen opzetten. 

Afvalrobot

De snelle verbindingen, hoge betrouwbaarheid en korte reactietijden van 5G ontsluiten een breed scala aan mogelijkheden. Drie projecten zijn al gestart bij de nieuwe faciliteiten. Zo gaat Techtics aan de slag met het verder ontwikkelingen van de BeachBot. Deze afvalrobot kan sigarettenpeuken op het strand ontdekken en opruimen. Audus gaat testen met een digitale techniek voor slechthorenden die de geluidskwaliteit verbetert. Dit maakt het dankzij de snelle verbinding van 5G mogelijk om live spraak door te geven van online verbindingen (zoals videobellen en nieuwsuitzendingen). Meer weten over het DoIoT Fieldlab? Lees het complete bericht op de website van DoIoT 

Economische innovatie

De 23 gemeenten in de Metropoolregio Rotterdam Den Haag ondersteunen fieldlabs waar digitale toepassingen met gebruik van nieuwe communicatietechnologie zoals 5G getest kunnen worden. Snelle en betrouwbare telecommunicatie is nodig voor toepassingen als zelfrijdende voertuigen, drones, slimme lichtmasten en sensoren. Goede digitale bereikbaarheid is een belangrijke voorwaarde voor economische innovatie.