Busvervoer steden gegund aan RET en HTM

Naar overzicht
11 april 2018

De Metropoolregio Rotterdam Den Haag heeft op 11 april de stadsbusconcessies voor Den Haag en Rotterdam gegund aan respectievelijk HTM en RET. Al in mei 2017 was besloten om het busvervoer in de steden voorlopig te gunnen aan deze vervoerders. In de afgelopen periode zijn  de eerdere hoofdlijnenovereenkomsten met de vervoerders uitgewerkt in concrete concessieafspraken.

De nieuwe busconcessies starten in december 2019 en eindigen in december 2034. De nieuwe busconcessies markeren ook de start van de transitie naar 100% zero-emissie bussen. HTM en RET voeren stapsgewijs schone bussen in (elektrisch of hybride), waardoor in 2030 alle bussen uitstootvrij zijn. Door een gefaseerde invoer is het mogelijk om optimaal gebruik te maken van de nieuwste technieken op dit gebied. Het schone wagenpark draagt bij aan het terugdringen van de CO2 uitstoot en zorgt voor een leefbare omgeving.

Naast het rijden met schone bussen,  zorgen HTM en RET voor vervoer afgestemd op de reizigersvraag met de focus op een hoge klantwaardering. Zo komt er in alle RET-bussen nieuwe OV-chipkaartapparatuur dat ook geschikt is voor mobiel betalen, USB oplaadpunten, WIFI en meertalige reisinformatie. In de bussen van HTM zit al de apparatuur waarmee reizigers met hun telefoon kunnen betalen. Ook worden de HTM-bussen geschikt gemaakt voor betalen met de bankpas de nieuwe bussen zijn uitgerust met WIFI. Verder gaat HTM een pilot uitvoeren met digitale haltepanelen.