Aboutaleb en De Roep van de Stad

Naar overzicht
1 september 2015

Ahmed Aboutaleb heeft op 1 september in De Rode Hoed in Amsterdam de H.J. van der Schoo-lezing gehouden. De lezing heeft als titel 'De Roep van de Stad'. Hij pleitte voor een fundamentele herziening van onze economie en het openbaar bestuur zodat Nederland economisch een wereldspeler kan blijven.

De grote steden moeten meer budget en bevoegdheden krijgen. Dat heeft de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb bepleit in de H.J. Schoo-lezing. Er moet een minister voor Grote Steden en Metropoolregio’s komen, vindt Aboutaleb. Hij wil ook de bestuurlijke structuur in Nederland omkeren: niet de landelijke maar de lokale overheid aan de top van de bestuurspiramide. [...]

Hij ziet Rotterdam en Den Haag samen als één metropool. Andere metropolen in Nederland zijn volgens hem Amsterdam, Eindhoven en Utrecht. De regering en het parlement moeten de nieuwe stedelijke revolutie ondersteunen om de competitie met andere landen te kunnen blijven aangaan.

Rijksoverheid
De burgemeester verwijst naar het Verenigd Koninkrijk, Italië en Frankrijk waar de landelijke overheden de ontwikkeling van metropolen al ondersteunen. "Zelfs in een centraal geleid land als China krijgen de steden tegenwoordig meer autonome bevoegdheden." De lokale overheid moet het in de metropolen voor het zeggen krijgen en het Rijk kan zich dan richten op de behartiging van de staatsbelangen. De rijksoverheid kan en moet verder worden afgeslankt, vindt Aboutaleb. (Bron: NOS.nl)

De tekst van de lezing.