8.289 euro voor goede doelen bijeen gefietst

Naar overzicht
27 november 2015
René van Hemert reikt de cheques uit aan goede doelen

Aan de jaarlijkse Fietsactie ‘Op de fiets werkt beter!’ van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag hebben 1.631 deelnemers ruim 1,38 miljoen kilometer gefietst tussen hun woning en werkplek. Zij hebben hiermee 8.289 euro bij elkaar gefietst voor twee goede doelen. Donderdagavond sloot René van Hemert, de fietsambassadeur van de Metropoolregio, de editie van 2015 af met het uitreiken van de cheques.

De Fietsactie ‘Op de fiets werkt beter!’ wordt jaarlijks georganiseerd door de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH). Dit jaar werd de Fietsactie voor de 19e keer verreden. Deze actie is in het leven geroepen om meer mensen de fiets te laten nemen voor het woon-werkverkeer.

René van Hemert, fietsambassadeur MRDH: “Als mensen vaker op de fiets stappen, is dat goed voor hun gezondheid, het milieu, de portemonnee en de bereikbaarheid in de regio. Samen met de provincie Zuid-Holland en de MRDH-gemeenten gaan we voor de fietsers bijvoorbeeld verder met het verbeteren van de regionale routes, zodat de langere afstanden gemakkelijker met de fiets afgelegd kunnen worden. Ook werken we aan het uitbreiden en verbeteren van de fietsparkeervoorzieningen bij OV haltes.”

Om het fietsgebruik tijdens de actieperiode te stimuleren, doneerde de MRDH 600 euro voor iedere 100.000 gefietste kilometer aan het goede doel. Er is gefietst van mei tot en met oktober. Dit leverde in totaal 8.289,77 euro op.

Goede doelen
De deelnemers konden kiezen uit twee goede doelen: een project van de Stichting Vrienden van Effatha voor scholing van dove kinderen op Bali of voor een ouderenproject in Zuid-Holland van het Oranje Fonds. 878 deelnemers fietsten voor het Oranje Fonds mee, dit leverde het mooie bedrag van € 4.087,85 op. Voor Stichting Vrienden van Effatha fietsten dit jaar 753 deelnemers mee. Goed voor een cheque van € 4.201,92.

Meest gefietste kilometers
Ook de deelnemers worden tijdens de afsluiting niet vergeten. Ieder jaar worden er oorkondes uitgereikt. Jan Verhagen (werkt bij de gemeente Den Haag) ontving de oorkonde voor de ‘deelnemer met de meeste kilometers’. Hij heeft 6.911 kilometer afgelegd tussen woonplaats en werkplek. Dit jaar is er ook een oorkonde uitgereikt aan de vrouwelijke ‘deelnemer met de meeste kilometers’. Lianne de Zeeuw (werkzaam bij Total E&P Netherlands) legde totaal 5.197 kilometer af in de actieperiode. De oorkonde voor het ‘bedrijf met de meest gefietste kilometers’ ging opnieuw naar het Reinier de Graaf ziekenhuis. De 180 deelnemers legden 137.338 kilometer af.

Deelnemende bedrijven
Enkele deelnemende bedrijven willen de ‘eigen’ deelnemers aan de Fietsactie extra stimuleren om op de fiets naar het werk te komen. Zo stelde de Brink Groep geld beschikbaar om de kilometers van de ‘eigen’ deelnemers om te zetten naar budget voor extra steun aan de goede doelen van de Fietsactie. Het Reinier de Graaf ziekenhuis verloot twee nieuwe fietsen onder hun deelnemers.

Volgend jaar wordt deze Fietsactie in de hele metropoolregio uitgezet. Ook meedoen? Like de pagina op Facebook.com/opdefietswerktbeter en houd Twitter in de gaten via @odfwb om de start van de 20e editie niet te missen!

vlnr: Jan Verhagen, Rick Bor (coördinator bij RdGG) en Lianne de Zeeuw door Paul Lunenburg Fotografie

Conny van Deutekom (administrateur bij St. Vrienden van Effatha en trouwe deelnemer van de Fietsactie) en Jonne Boesjes (plv. directeur/hoofd Communicatie& Fondsenwerving bij Oranje Fonds) door Paul Lunenburg Fotografie