Een 8,0 voor OV in de metropoolregio

29 juni 2020

In het eerste kwartaal van 2020 beoordeelden reizigers in de metropoolregio Rotterdam Den Haag het openbaar vervoer met een 8,0 gemiddeld.
Dat is een stijging ten opzichte van het rapportcijfer voor het OV in metropoolregio Rotterdam Den Haag in 2019 (7,9) en hoger dan het landelijk rapportcijfer voor het OV in 2019 (7,8). Dat blijkt uit de OV-Klantenbarometer over het eerste kwartaal van 2020.

De gestegen waardering is een mooi resultaat en een opsteker voor OV-bedrijven in de metropoolregio, die met de aangekondigde versoepelingen van de coronamaatregelen vanaf
1 juli weer alle zitplaatsen voor reizigers beschikbaar mogen stellen.

Hoge rapportcijfers

De cijfers zijn gebaseerd op de ervaringen van reizigers die gebruik maakten van de bus, tram, metro en RandstadRail. Metro Hoekse Lijn scoort het hoogste cijfer: de voormalige spoorlijn tussen station Schiedam Centrum en Hoek van Holland wordt beoordeeld met een 8,2. Dat is een duidelijke stijging ten opzichte van het laatste kwartaal van 2019 (7,9). Een blijk van waardering door de reiziger voor deze nieuwe metrolijn die sinds het najaar van 2019 pas rijdt. Met een 8,1 scoren HTM (Bus Den Haag), RET (Tram Rotterdam) en EBS (Bus ‘Haaglanden Streek’) ook bijzonder goed.

Coronamaatregelen

Door de coronamaatregelen is het onderzoek naar de klanttevredenheid in het OV op 12 maart stilgelegd. Omdat er op dat moment genoeg onderzoeken afgenomen waren, heeft de uitbraak van het virus geen invloed gehad op de cijfers.

Q1 2020

Cijfer

RandstadRail Tram (HTM)

7,9

Tram Den Haag (HTM)

8,0

Bus Den Haag (HTM)

8,1

Haaglanden Streek (EBS)

8,1

Bus Rotterdam (RET)

8,0

Tram Rotterdam (RET)

8,1

Metro Rotterdam (RET)

7,9

Metro Hoekse Lijn (RET)

8,2

Voorne-Putten Rozenburg (EBS)

7,9