21 nieuwe aanvragen voor Innovatieprogramma ZorgTech

05 oktober 2020

Tot 23 september was het voor de tweede keer mogelijk een voucher aan te vragen bij het innovatieprogramma ZorgTech. Zorgorganisaties, technologiebedrijven en labs konden samen als consortium hun project indienen voor de verdere ontwikkeling van een technologische oplossing voor de gezondheidszorg. In totaal zijn er deze ronde 21 aanvragen binnengekomen. Op dit moment wordt bepaald welk van die consortia een voucher krijgen. Een voucher omvat een financiële bijdrage, begeleiding en publiciteit. Hiermee kunnen de consortia de haalbaarheid van hun zorginnovatie onderzoeken of deze testen in de praktijk.

Robotica, VR, AI

Alle oplossingen dragen bij aan één of meer van de drie hoofdlijnen van het programma: zorg dichter bij huis brengen, regie op de eigen gezondheid en het ondersteunen van de zorgprofessional. De meeste inzendingen komen uit Delft en Rotterdam, maar ook Den Haag en Leiden zijn goed vertegenwoordigd. De variëteit in aanvragen is ook in deze tweede ronde opvallend. Van hoogspecialistische oplossingen voor de derde- en tweedelijnszorg tot platformtechnologie. Technologieën die toegepast worden zijn onder andere: robotica, VR, AI, sensoring en data technologie. Ook in de toepassingsgebieden zit veel verschil. Betrokken zorgorganisaties variëren van specialistische ziekenhuiszorg tot kinderdiëtisten en mantelzorg. Oplossingen zijn er bijvoorbeeld voor astma, mond-keelkanker tot het bestrijden van eenzaamheid.

Innovatieprogramma ZorgTech

ZorgTech is een gezamenlijk programma van MRDH, InnovationQuarter, Medical Delta, TNO en de provincie Zuid-Holland om innovatie in de gezondheidszorg te bevorderen door toepassing van technologie. Een actueel overzicht van alle gestarte innovatieprojecten is te vinden op de ZorgTech-programmasite